Be-alert logo-wit.png

Meteen verwittigd tijdens een noodsituatie? 

BE-ALERT

Een brand in je straat? Een overstroming in je gemeente? Een chemisch ongeval in je provincie? De overheid wil je graag tijdig verwittigen. Zo kan je correct reageren in een noodsituatie en je eigen veiligheid garanderen. Hoe je verwittigd zal worden, hangt af van de beschikbare kanalen in je gemeente, provincie of op nationaal niveau maar ook van de soort noodsituatie, het tijdstip, de dringendheid, de doelgroep, ...

Op basis van die parameters kan de overheid bevoegd voor het crisisbeheer kiezen om verschillende kanalen in te zetten: bv. deur-aan-deur, boodschap via een luidspreker van de politie, sociale media, radio en televisie, ... en/of BE-Alert.

WAT IS BE-ALERT?

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid je kan verwittigen in een noodsituatie

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert BE-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft.  Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

Bij de inzet van BE-Alert kan die overheid kiezen uit verschillende kanalen: sms, gesproken oproep via telefoon of gsm, e-mail of sociale media.

  • Bij dringende aanbevelingen (schuilen, evacueren,...) zal men opteren voor SMS en/of spraakoproep en/of berichten op sociale media. 

  • E-mail zal eerder gebruikt worden voor het versturen van een preventieboodschap of een persbericht of in geval van een situatie van lange duur (bv. elektriciteitsschaarste of nazorg).

WANNEER EEN BERICHT VAN BE-ALERT VERWACHTEN?

BE-Alert kan gebruikt worden voor verschillende types noodsituaties, bv. een brand, overstroming of stroomonderbreking, …

Afhankelijk van de aard van de noodsituatie en de impact op de bevolking, zal een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken beslissen om BE-Alert als kanaal in te schakelen

Toch is BE-Alert niet altijd het beste kanaal om de betrokken bevolking te verwittigen.

Afhankelijk van het moment (dag of nacht, in de week of tijdens het weekend, vóór of na school, …), de plaats (in een veld of in het stadscentrum, in een industriezone of dicht bij een kinderopvang, …), of het soort risico of incident (brand, overstroming, ontploffing, …) kan het soms beter zijn om andere middelen in te zetten. Zo zal men je bijvoorbeeld eerder via de traditionele media (tv, radio, …) waarschuwen bij een noodsituatie met een grote impact.

Een ander moment waarop je een bericht kan verwachten is wanneer er een test gebeurt. Steden en gemeenten kunnen zelf beslissen om zo'n test te organiseren. Ook vindt er één maal per jaar (omstreeks 1 oktober) een nationale test van BE-Alert plaats waarvoor alle steden en gemeenten kunnen inschrijven. Dit wordt georganiseerd vanuit het Nationaal Crisiscentrum (NCCN). 

In 2020 vindt de nationale test plaats op 1 oktober. In de provincie Limburg doen 19 lokale besturen mee: Leopoldsburg, Ham, Riemst, Gingelom, As, Pelt, Bilzen, Tessenderlo, Hasselt, Oudsbergen, Beringen, Maasmechelen, Lummen, Nieuwerkerken, Houthalen-Helchteren, Bree, Borgloon, Herk-de-Stad en Diepenbeek.

EEN BERICHT ONTVANGEN KAN OP TWEE MANIEREN:

Op basis van door jou opgegeven locaties 

Een BE-Alert bericht kan verstuurd worden naar personen die rechtstreeks betrokken zijn bij een noodsituatie (bv. bewoners van bedreigde straat of wijk, werknemers op een bepaald bedrijventerrein, ...). Om zo een bericht te ontvangen, moet je je vooraf inschrijven op BE-AlertZo weet de bevoegde overheid wie ze moeten verwittigen op een bepaalde locatie. 

Voor welke locatie(s) je berichten over een mogelijke noodsituatie ontvangt, dat kies je volledig zelf. Je woont in gemeente X maar werkt in gemeente Y? Registreer dan beide adressen, en je blijft steeds op de hoogte. Als je kind naar school gaat in nog een andere stad, kan je ook dat adres registreren. 

 

Bv.: ik schrijf mij in op BE-Alert om een alarm te ontvangen bij een noodsituatie in mijn buurt. Door mij in te schrijven, zal ik informatie krijgen, ook al ben ik niet thuis. Als ik mij niet inschrijf op BE-Alert en mijn gemeente stuurt een bericht uit naar mijn wijk om ons te verwittigen voor een overstroming, zal ik geen bericht ontvangen.

Op basis van je huidige locatie

Bij grote/ernstige noodsituaties, kan het ook belangrijk zijn om je te verwittigen, waar je op dat moment ook bent (denk bv. aan een festivalweide, stadion,...). 

Dankzij een unieke technologie in België kan de overheid je een sms sturen als je fysiek aanwezig bent op de plaats van een gebeurtenis.

Hiervoor moet je je niet vooraf inschrijvenMen zal hiervoor een zone aanduiden en een bericht sturen naar alle mobiele telefoons in die zone. 

!!! Maar automatisch krijgen de ingeschreven personen voor die zone OOK een bericht.

Bv.: ik ben aan het shoppen in de stad en door een noodsituatie moet een bepaalde zone evacueren. Ik kan dan een sms ontvangen, met de vraag de gevarenzone te verlaten, ook al ben ik niet ingeschreven op BE-Alert, louter op basis van de aanwezigheid van mijn gsm op die locatie.

WELKE BOODSCHAP ZAL IK ONTVANGEN?

De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie.

Afhankelijk van de aard van de situatie, kan je volgende informatie krijgen:

  • de aanbeveling om te schuilen (ga het dichtstbij gelegen gebouw binnen, sluit ramen en deuren en schakel het ventilatiesysteem uit, luister naar de media)

  • de aanbeveling om de betrokken zone te evacueren en bijbehorende informatie over een opvangcentrum

  • informatie over hoe de situatie zich evolueert

METEEN VERWITTIGD BIJ EEN NOODSITUATIE: 

Je gegevens worden gebruikt om je in een noodsituatie te verwittigen. Zowel je inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis

Ben jij al ingeschreven? Meld je aan om je gegevens aan te vullen, te veranderen of te wissen.

Meer info op be-alert.be.