CORONA DASHBOARD LIMBURG

CORONAVIRUS IN LIMBURG - ACTUELE SITUATIE

​De gegevens die op deze pagina worden getoond zijn afkomstig van Sciensano en de Zorgatlas Vlaanderen. Afhankelijk van het tijdstip waarop de update gebeurt, kunnen deze licht afwijken van elders gepubliceerde en/of gecorrigeerde data.

Verstrengde toepassing bestaande regels

Sinds maandag 2 november bevindt ons land zich in een 'verstrengde lockdown'. De striktere regels zijn nodig om de toenemende druk op onze ziekenhuizen een halt toe te roepen en de besmettingscurve zo snel en radicaal mogelijk om te buigen.

Sindsdien is beslist dat vanaf 1 december de niet-essentiële winkels terug mogen openen onder strenge voorwoorden en dat ook de musea en sommige zwembaden terug kunnen opengaan voor het publiek. Op 18 december werd de onrustwekkende situatie opnieuw bekeken binnen het Overlegcomité en werd er beslist om geen strengere regels op te leggen, maar de huidige regels strenger toe te passen en beter te controleren. Op 30 december besliste het Overlegcomité om strengere reisregels op te leggen. Op 8 januari werd de situatie opnieuw beoordeeld en is er beslist dat het nog te vroeg is voor versoepelingen. 

Voor een volledig overzicht van huidige regels en meer info klik hier

Besmettingen en ziekenhuisopnames Limburg

ALARMEREND HOOG

Het aantal besmettingen in onze provincie toont een lichte stijging. Ze bevinden zich ook nog steeds op een alarmerend hoog niveau. Het is duidelijk dat het virus nog in hoge mate circuleert. Het aantal ziekenhuisopnames kent globaal gezien een lichte stijging. De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Het aantal overlijdens schommelt rond een gemiddelde van 3 overlijdens per dag. De situatie blijft m.a.w. zorgwekkend.

Blijf de richtlijnen volgen!

20210115_grafiekbesmettingen.png
20210115_grafiekziekenhuizenlimburg.png

Opm: Sinds 31/12 worden positieve resultaten van bloedtesten niet meer meegeteld in de besmettingscijfers. Dit is zichtbaar in de besmettingscijfers vanaf 5/1.

​​

ACTUELE CIJFERS VOOR LIMBURG

LAATSTE UPDATE

15 januari 2021

ZIEKENHUIZEN 

 

Opgenomen patiënten

Limburg

148

België

1.908

ZIEKENHUIZEN

 

Patiënten op ICU

Limburg

25

België

346

ZIEKENHUIZEN

 

Overlijdens 

(8-14/1)

Limburg

18

België

208

TESTING

Uitgevoerde testen (5-11/1)

Limburg

22.390

 

België

310.168

TESTING

Positieve testen (5-11/1)

Limburg

1.150

België

16.501

TESTING

Positiviteitsratio

(5-11/1)

Limburg

5,1%

België

5,3%

BESMETTINGSGRAAD

 

Reproductiegetal

(o.b.v. besmettingen)

Limburg

1,074

België

1,108
 

Evolutie ziekenhuizen - opnames en overlijdens

Sinds 13/3

20210115_grafiekalles.png

Laatste 14 dagen

20210115_grafiek14d.png

Euregionaal beeld

Zowel België als Nederland en Duitsland zijn door de ECDC [European Centre for Disease Prevention and Control] als (donker)rood gebied ingekleurd.

In Nederlands Limburg is het aantal besmettingen de voorbije dagen gestegen. De situatie in de provincie Luik is dan weer minder ernstig dan enige tijd gelden maar men kent er nog steeds een licht hogere positiviteitsratio dan in onze provincie. In de nabijgelegen Duitse regio Noordrijn-Westfalen zijn de cijfers recent ook toegenomen.

 

In onze twee buurlanden is sinds kort ook een strenge lockdown ingevoerd die nog tot midden januari van kracht zal blijven.

Grensverkeer binnen de Euregio

Momenteel is grensverkeer binnen de Euregio mogelijk en worden er geen grenscontroles gehouden.

Let op! Zowel Nederland als de naburige Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen worden door de Belgische overheid aanzien als rode zones. Reizen naar deze zones wordt sterk afgeraden door de Belgische autoriteiten.

Beslis je om toch te gaan? Hou je dan zowel bij je heen- als terugreis aan de geldende regels en richtlijnen. Voor Belgen die uit Nederland terugkeren geldt momenteel het volgende:

 

1. Duurde je verblijf minder lang dan 48 uur?

 • Er zijn geen verplichtingen

 

2. Duurde je verblijf langer dan 48 uur?

 • Je moet het PLF invullen (binnen de 48u voor je aankomst in België)

 • Je moet verplicht in quarantaine bij aankomst

 • Je moet een test laten afnemen op dag 1 en dag 7 van je quarantaine (indien je het PLF hebt ingevuld ontvang je een SMS waarmee je je kan aanmelden bij een testcentrum)

 • Je quarantaine stopt na een negatieve test op dag 7

 

Uitzonderingen:

- Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een attest van de werkgever (conform de beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 2 december 2020);

- Studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen (uitsluitend voor het afleggen van het examen).

 

SAMENGEVAT

De Limburgse cijfers zijn nog steeds zeer hoog. Het aantal besmettingen blijft ondanks de recente maatregelen hoog. Het aantal ziekenhuisopnamen blijft op een hoog niveau hangen en ook deze zijn recent zelfs weer lichtjes toegenomen.

 

Het huidige reproductiegetal lag de voorbije periode terug net boven 1. Dit geeft aan dat de epidemie in onze provincie lichtjes aan het uitbreiden is. Het doel van ons allen moet zijn om via ons eigen gedrag dit getal zo ver mogelijk onder 1 te krijgen.

[Bij een reproductiegetal van 1 besmetten elke 100 personen exact 100 anderen. Bij een hoger reproductiegetal van bijv. 1,5 besmetten elke 100 personen 150 anderen en wint het virus aan kracht. Bij een lager reproductiegetal van bijv. 0,7 dan zullen elke 100 personen slechts 70 andere besmetten en verliest het virus aan kracht.]

Blijf steeds de zes gouden regels volgen.

Ook de Coronalert-app kan een hulpmiddel zijn hierbij.

HET VIRUS IS NOG NIET WEG

BLIJF DE 6 GOUDEN REGELS VOLGEN

 1. Pas de hygiënemaatregelen toe.

 2. Let extra op bij kwetsbare mensen.

 3. Spreek buiten af. Kan je niet buiten afspreken ? Verlucht goed: zet het raam open.

 4. Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Kan je geen 1,5 meter afstand houden? Draag dan een mondmasker.

 5. Beperk het aantal nauwe sociale contacten.

 6. Volg steeds de richtlijnen voor de georganiseerde activiteiten.

Deze app kan: 

 • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer.

 • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.

 • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.

Download via deze links: Google / Apple

Meer info over de app via https://coronalert.be/nl/

CORONALERT

DE APP DIE HELPT OM HET VIRUS AF TE REMMEN

Dienst noodplanning & crisisbeheer

Universiteitslaan 1

3500 Hasselt

011 23 80 13

noodplanning@limburg.be

© 2020 Federale diensten van de gouverneur. Alle rechten gereserveerd.

Klik om te vergroten