PLANNEN UITWERKEN

Plannen uitwerken

“By failing to prepare, you are preparing to fail.”


- Benjamin Franklin -

WAT DOET DE OVERHEID?

Om het hoofd te bieden aan verschillende risico's en noodsituaties in Limburg, stellen we nood- en interventieplannen op (NIP). 

In het Algemeen Nood- en InterventiePlan (ANIP) vind je algemene richtlijnen en procedures terug die nodig zijn voor het beheren van de meest voorkomende noodsituaties. Het bevat o.a. een uitgebreide contactlijst, details over opvang en huisvesting van slachtoffers, alarmeringsprocedures, taakverdeling, enz. Elke gemeente en elke provincie heeft zo'n ANIP.

Maar soms volstaan de algemene richtlijnen niet of zijn er afwijkende procedures voor een bepaald risico. Dan is er nood aan een Bijzonder Nood- en InterventiePlan of BNIP. Voor Sevesobedrijven, in het kader van nucleaire ongevallen en voor terroristische aanslagen zijn deze zelfs bij wet verplicht.

WAT DOEN DE BEDRIJVEN?

Na de verplichte risicoanalyse gaat een organisatie aan de slag met de verworven inzichten en vertaalt deze in een intern noodplan. Het intern noodplan verzekert dat een onderneming nadenkt over mogelijke gevaren en zoekt naar een manier om deze te vermijden of zo efficiënt mogelijk te bestrijden.

WAT KAN JIJ DOEN?

Een ramp kondigt zich zelden aan. Als je goed bent voorbereid, win je veel tijd. Door te weten wat je moet doen, draag je bij tot je eigen veiligheid.

Denk op voorhand al eens na over enkele situaties: hoe geraak je veilig buiten bij brand?

Hoe bereik je elkaar als het telefonienetwerk uitvalt?

Wat moet je zeker snel meenemen als je moet evacueren?

De volgende hulpmiddelen  komen hierbij zeker van pas:

Word als eerste verwittigd!

Hulpdiensten en overheden gebruiken allerlei kanalen om jou tijdens een noodsituatie te informeren.

Zet dus de gemeentelijke website bij je favorieten en volg ook hun twitter- en facebookpagina.

Wil je persoonlijk verwittigd worden bij een noodsituatie in jouw buurt? Schrijf je in op BE-Alert en ontvang de eerst richtlijnen via GSM of vaste lijn.